Anne Karvinen-Poutanen

Oma urheilutausta

Olen syntynyt vuonna 1967. Aloitin yleisurheilun 9-vuotiaana. Nuorempana harrastin muutakin, lajia kuin lajia. Yleisurheilin aluksi ottelupohjalla, ja ottelin vielä 16-vuotiaana Pohjoismaiden otteluissa.

Päälajiksi valikoitui kuitenkin lopulta aitajuoksu. Aitojen sivulajina juoksin 100 metriä ja hyppäsin pituutta.

Päälajissani aidoissa juoksin yhteensä 4 nuorten suomenmestaruutta. 14-vuotiaana juoksin SE:n 11,69, joka kesti voimassa 15 vuotta. Lisäksi olen juossut SM-hopeita, otteluista ja aidoista.
Vuonna 1987 juoksin Kalevan Kisoissa aidoissa pronssille. Suomi-Ruotsi maaottelu jäi kuitenkin viimeiseksi kisakseni. Lapsuudesta asti sairastettu sairaus vei lopulta munuaiseni ja jouduin lopettamaan urheilun 20-vuotiaana, lääkäreiden jo ihmeteltyä pari vuotta, miten yleensä pystyin urheilemaan. Terveys edellä oli pakko luovuttaa ja siirtyä valmennuspuolelle.

Osallistuin kuitenkin vielä elinsiirtopotilaiden MM-kisoihin vuonna 1991 Unkarissa ja vuonna 1993 Kanadassa. Saavutuksena kuusi kultaa ja kaksi hopeaa. Lajeina olivat tuolloin 100m, pituus, korkeus ja kuula.

Valmennustaustaa

Valmentajana olen nyt toiminut 30 vuotta. Vuonna 1997 seurassamme oli vain muutama urheilija. Päätin, että asialle on tehtävä jotain, ja perustin urheilukoulun, johon tuli heti ensimmäisenä vuonna huimat 102 lasta. Urheilukoulutoiminta on kasvanut hiljalleen, ja nykyään meitä on vuosittain noin 600. Tarvetta urheilukoululle on siis ollut.

Valmennettavani ovat saavuttaneet yhteensä yli 70 suomenmestaruusmitalia. Kultaisia niistä on ollut 29. Lisäksi valmennettavat urheilijani ovat saavuttaneet SM-viesteissä 8 mitalia, joista 5 kultaa. Urheilijat ovat tehneet myös muutamia nuorten suomenennätyksiä.
Mitalisteja on ollut seuraavissa lajeissa: 100m, 800m, pika-aidat, pitkät aidat, pituus, kolmiloikka, korkeus ja kuula, joten lajipohjani valmennuksen puolella on laaja.

Aikuisten sarjassa urheilijoistani Kristiina Auno saavutti 17-vuotiaana (vuonna 2006) pronssia Kalevan Kisojen 400 metrin aidoissa. Kristiina muutti lopulta opiskelun perässä Joensuuhun ja valmennussuhde päättyi siihen.

Valmentajakoulutus

SUL:n 3.taso

Palkitsemiset

SUL:n vuoden nuorisovalmentaja v. 2006
Pohjois-Pohjanmaan yleisurheilun vuoden valmentaja v. ?
Pohjois-Pohjanmaan liikunnan vuoden nuorisovetäjä v. 2003
TUL:n vuoden valmentaja v. 2011 TUL:n vuoden valmentaja 2020

Muuta:

Yksi kohokohdista Olympiasoihdun kantaminen Kiinassa v. 2008.

Rooli seurassa

Valmennuksen lisäksi vastaan Auran yleisurheilun pyörittämisestä. Olen työkyvyttömyyseläkkeellä kaupungin palkanlaskijan toimesta. Vastaan Aurassa siis myös kaikista toimistohommista ja kirjanpidosta.

Olet varmaan tottunut näkemään minut kentällä ja hallissa pyörätuolissa. Toivotaan, että piakkoin pääsen taas kävelemään. Dialyysihoito rajoittaa osallistumistani pidemmille kisareissuille, mutta muiden valmentajien avustamana olemme saaneet asiat hoidettua, ja nykyisen teknologian (livestriimit ja -tulospalvelut) olen aina voinnin salliessa seuraamassa kisoja etäyhteyksien kautta, jos en pääse itse paikalle.

Nykyisin valmennan seurassa pääasiassa 18-19-vuotiaita tyttöjä. Lisäksi tiimiini kuuluu Suomen nopein 15-vuotias tyttö. Syksystä lähtien ryhmä varmaankin laajentuu, ja saamme osittain mukaan myös muutaman 15-vuotiaan pojan. Lajeina pääasiassa pikajuoksu, aitajuoksu, kolmiloikka ja pituus. Uusiakin otetaan ryhmään mahdollisuuksien mukaan, ota siis rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut. Mielestäni valmentajan tärkein tehtävä on olla paikalla nuorten harjoittelussa. Vedän kaikista vaikeuksista huolimatta harjoituksia tällä hetkellä kuutena päivänä viikossa.